Einige Tasting-Notes...

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ryoma
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Einige Tasting-Notes...

Beitrag von ryoma » 02.01.2007, 16:35

Mit Schrecken habe ich festgestellt, dass der letzte Post in diesem Forum am 13.02.2006 war!!! :augenauf:

Darum erlaube ich mir hier einige Tasting notes (von whiskyfun.com) japanischer Malts reinzustellen, die es wohl wert sind, mal versucht zu werden...

Meine Frau + Sohn werden im März wieder für einige Wochen nach Japan gehen (leider diesesmal ohne mich). Mal schauen ob mir meine Frau solch ein "Souvenir" mitbringt??? :D

Wenn man das liest, läuft einem wirklich das Wasser im Munde zusammen:

Yamazaki 25yo (43%, OB, Japan, 75cl, Bottled +/- 2006)
Colour: my God this one is dark! Nose: whiffs of varnish at first nosing, soon to disappear. Starts then on heavy notes of plum sauce and high-end balsamic vinegar, wine sauce, prunes and armagnac. Just superb. We have also lots of salty liquorice, game and coffee. Really concentrated, to say the least. Mouth: here's a very heavy sherry, with lots of bitter chocolate, coffee, very ripe kiwis and cinnamon. Gets just a little drying (flour). Goes on with orange liqueur, hawthorn tea… As concentrated as on the nose – I can’t imagine what it would be at cask strength (but we'll have an idea - see below)! Very long finish, with a great kind of sourness. Brilliant whisky at just 43%, for 'concentrated' people ;-). 90 points.

Yamazaki 1984/2005 (56%, OB, Japan, 70cl)
This ‘Vintage Malt’ won the non-plus-ultra award at the Malt Maniacs Awards 2006 and it was about time I published my tasting notes. Colour: almost ebony. Okay, not quite… Nose: hugely concentrated again but with even more oomph. The sherry is omnipresent but it’s a truly beautiful one, with a fabulous blend of smoke, bitter chocolate, Corinth raisins and game. Notes of old armagnac again, candle wax, orange marmalade, Christmas pudding, blackcurrant and blackberry jam… extremely demonstrative and not cloying at all despite the high concentration. Mouth: thick and fruitier now, with a little icing sugar right at the start, that will prevent the whole from being too ‘fatty’ all along. Lots of orange marmalade and spices (tons of nutmeg and cloves), huge chocolaty notes, blackberry jam again, prunes, small bitter oranges… Amazingly concentrated again. The finish is extremely long, peppery, with lots of cocoa and tea, propolis… Genuine showcase whisky and a true sherry monster (with big teeth). Totally extravagant, too bad it’s so hard to find. 91 points.

Yamazaki 1991/2005 (56%, OB, Japan, 70cl)
Another bottling from Suntory’s famous ‘Vintage Malt’ series. Too bad it’s only available in Japan. Colour: gold. Nose: much peatier, let’s say halfway between an Ardbeg and a Highland Park. Lots of vanilla and a little varnish, markedly oaky like many Japanese malts. Hints of soft curry, apples, gentian spirit, fresh walnuts… Quite earthy I’d say, well crafted. Mouth: it’s even peatier now, bold, powerful and oaky. Peppered vanilla crème? Hints of Turkish delights and strawberry sweets, quince, apple skin… Rather hot. Gets sweeter with time, almost sugary (nougat). The pepper seems to be the main ingredient, though. A Talisker from the east? Finish: long, peaty, peppery, vanilled and sweet at the same time, with also quite some tannins. Not extremely complex I’d say, but nevertheless very good. 87 points.

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Detlef Sommer
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zum verrückt werden

Beitrag von Detlef Sommer » 18.02.2007, 11:36

Hallo ryoma,

wenn ich diese Tasting notes lese, kann ich verrückt werden, dass ich noch nie die Möglichkeit genutzt habe einen Japaner zu trinken.

Gruss aus dem Val Müstair
Detlef :cry:
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Beitrag von ryoma » 31.03.2007, 18:08

So, meine Frau ist jetzt mit unserem Sohn in Japan. Natuerlich habe ich noch was maltmaessiges bestellt.... :D

Habe stundenlang die diversen jap. Online-Haendler im Netz durchsucht, bis ich was gefunden habe was noch vorhanden ist und mir wohl schmecken wird (und noch bezahlbar ist...).

Es ist nun eine limitierte Single Cask-Abfuellung von Karuizawa geworden (1989).
Und das ist das Schaetzchen: http://image.www.rakuten.co.jp/kawachi/ ... 44263.jpeg

Karuizawa ist die kleinste der jap. Destillerien mit einer Kapazitaet von lediglich 150'000 Litern.
Bei Karuizawa wird hauptsaechlich in Sherry-Faessern gelagert. Interessant ist, dass die Sherryfass-Dauben gekuerzt werden, damit die Faesser besser in die Gestelle des Warehouses passen. Diese modifizierten Faesser haben eine Kapazitaet von ca. 400 L.

Ich werde mich mit Tasting notes dann mal melden, wenn meine Familie wieder zurueck aus Japan ist.

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